Porlamarkens

smadjursuppfodning * omplacering * hundaktiviteter

Om uppfödningen

Porlamarkens smådjursuppfödning startades på 1980-talet. Uppfödningen är registrerad i Svenska Råttsällskapet, Svenska Hamsterföreningen samt i Sydsveriges smådjursvänner. Uppfödningen har varit registrerad i Svemus samt i Svenska gerbilföreningen.

Historik

Genom årens lopp har uppfödningens utbredning och omfattning skiftat en del. Förutom de djurslag som idag är aktuella, har även marsvin och exotiska djur varit en del av uppfödningen. Idag omfattar uppfödningen huvudsakligen råttor, guldhamstrar, möss samt gerbiler. Uppfödningen har kommit en lång väg sedan starten på 80-talet, och det har tidvis varit ett hårt arbete. Men belöningen är mödan värd. Genom åren har känslan och kunskapen för avelsarbetet utvecklats, och efter många års aktivt och envist avelsarbete är det med stolthet Porlamarken kan presentera en rad mycket gamla och sunda linjer.

Uppfödningen har premierats bl.a. genom topplaceringar för årets vinstrikaste djur, uppfödning och avelsdjur i olika föreningar.

Mål

Porlamarkens främsta uppgift är att producera trevliga, sunda och robusta sällskapsdjur. Stor vikt läggs även vid djurens användbarhet. Målet är att djuren ska leva upp till sina respektive standarder, men samtidigt ska det gå att använda dem till träning av olika de slag. Porlamarkens ska vara det självklara valet om man letar efter smådjur som ska användas som servicedjur, till filminspelningar eller liknande.

Uppfödningen strävar efter att vara ledande när det gäller lång livslängd, låg tumörfrekvens och en allmänt god hälsa hos djuren.

Det ska vidare vara tryggt och roligt att skaffa djur från Porlamarken. Därför ingår omfattande garantier, och som djurköpare har du möjlighet att deltaga i olika arrangemang som anordnas.

 

Porlamarkens Engelska kullen 2 gossar, knappt 2 veckor gamla.

Detta får du om du väljer att skaffa ett djur från Porlamarken

# Registrerade kvalitetsdjur

Porlamarken använder endast registrerade djur i uppfödningen. Oftast är föräldradjuren utställda och meriterade. Samtliga djurungar säljes inregistrerade i respektive förenings stambok, med stamtavla. Du får korrekt information om djurets bakgrund, hälsa och livslängd i släkten etc. Du får ett djur som i generationer avlats med tanke på att förbättra dess egenskaper som sällskapsdjur.

# Ett djur skräddarsytts för just dig

Porlamarken utför ”babytest” på alla djurungar. Det är ett slags personlighetstest som kan ge viktig information om djurets temperament, stresstålighet, aktivitetsnivå, självständighet m.m. utifrån testet paras rätt djur ihop med rätt blivande ägare. Vidare läggs oändligt mycket tid och energi på att hantera, miljöträna och socialisera alla djurungar. När de flyttar är de är vana vid det mesta, inkl. hund och katt.

 

Porlamarkens M-kull, guldhamsterungar ca 3,5 vecka gamla

 # Trygghet och service

Med varje djur följer full garanti som bl.a. ger rätt till ersättning om ditt Porlamarkendjur skulle insjukna eller dö p.g.a. ärftlig defekt inom det första levnadsåret.  Fri inackordering kan användas i perioder under hela djurets liv, t.ex. i samband med semestern. Fri support vid förfrågningar, kloklippning, utställningsförberedelser, föreningskontakt m.m. är en självklarhet!

Du som tävlar upp ditt Porlamarkendjur till en merit, får ett nytt djur som tack!

# En aktiv uppfödare i ryggen

Porlamarken är en aktiv uppfödning, med aktiva djurköpare. Det arrangeras ”djurköparkvällar”, temakvällar och vi åker på utställning tillsammans. Vidareutveckling och gemenskap är viktigt för det fulländade smådjursinnehavet. Du ska alltid känna dig som en i gänget och det ska vara kul att ha djur!

# Detta förbinder du dig till

Djur från Porlamarken får inte säljas vidare eller omplaceras utan uppfödarens samtycke. Du förbinder dig att informera uppfödaren om djurets hälsa etc. Normalt får du använda djuret i avel, men självklart måste avkomman i sådant fall registreras, och avkomma till Porlamarkendjur får under inga omständigheter säljas via zoobutiker eller annonseras ut på oseriösa ställen.

Du förbinder dig även att sköta djuret på ett bra och korrekt sätt, samt ge det den stimulans och aktivering djuret behöver.

Vad Porlamarken vill se hos en blivande köpare

Det jag letar efter hos blivande djurköpare är kunskap, engagemang och ett stort intresse. Jag ser helst att man är intresserad av att deltaga i smådjursföreningar och på utställning, men det är inte ett krav. Dock är det ett krav att man kan erbjuda sin nya vän ett rikt, tryggt och stimulerande liv.

På djurköparträffar slås jag ofta av hur roligt det är att se att Porlamarken-djur återfinns hos så många olika kategorier människor. Allt ifrån barnfamiljer till pensionärer, ensamstående, par, unga som äldre. Bredden när det gäller yrkesgrupper är minst lika stor. För mig är det ett fint betyg, för mitt mål är ju att skapa bra sällskapsdjur för alla.

Att skaffa ett smådjur kräver förberedelser. Börja med att ta reda på vad som krävs, t.ex. genom att läsa igenom mina rekommendationer under respektive djurslag samt jordbruksverkets regler. Rannsaka dig själv; har du verkligen den tid och det intresse som krävs. Tänk på att om ni är flera i familjen så måste alla vara med på djurköpet.

Det är ett stort ansvar att ha djur. Om djuret blir sjukt måste du ta det till en veterinär. Vidare kostar bra foder och en god omvårdnad i övrigt pengar. Du får heller aldrig slarva med den dagliga skötseln.

Men framförallt är det en stor glädje att ha ett litet djur. Du kommer att få uppleva så mycket tillsammans med, och genom ditt djur!

Väntelista, tingning och leverans

Porlamarken tar endast ett begränsat antal kullar per år. Därför får man vara beredd på att vänta en tid på sin nya vän. Normal väntetid är mellan 2-5 månader. Under tiden kan du förbereda bur och läsa på mera. Tänk på att det lönar sig att vänta på ett djur som verkligen kommer att passa just dig. Ibland kan det finnas djurungar för leverans direkt, så det är inte alltid man måste vänta.

Som tingare, eller blivande tingare, är du alltid hjärtligt välkommen att komma och hälsa på föräldradjuren och ungarna när de fötts. På så vis får du en fin möjlighet att följa ditt djur från  allra första stund. Regelbundet kommer du även att få mail med bilder och berättelser om hur ungarna utvecklas. Allt för att du ska kunna känna full delaktighet.

När det är dags att flytta hemifrån för de små, kan du ofta få god hjälp med leveransen om du bor en bit bort. Mot bensinersättning levererar jag i mån av tid djur inom Skåne-Halland-Blekinge regionen.

Omplaceringar och fodervärdsdjur

I många fall kan ett lite äldre djur vara den bästa lösningen. Djurungar, hur hanterade de än är, kan vara svåra för små händer att handskas med. Det kan också vara så att man vill prova på hur det är att vara smådjursägare, och inte vill binda upp sig för allt för lång tid. I dessa fall är ett äldre omplaceringsdjur ett bra val. Porlamarken tar i mån av plats emot djur i nöd. Det kan röra sig om upphittade djur där ingen ägare hört av sig, det kan vara djur som riskerar avlivning eller av andra anledningar akut måste omhändertas. Om djuren är friska och har ett bra temperament får de en andra chans, och blir ofta underbara sällskapsdjur.

Porlamarken har i perioder omplaceringsdjur som söker nya hem.

Ibland kan det även finnas djur från uppfödningen som av en eller annan anledning kan behöva ett nytt hem. Ofta behålls flera ungar ur en kull, men efter ett par månader av vidare jämförelser väljs ett av dem ut för vidare avel. Då är det möjligt att uppfödningen släpper övriga djur ur kullen.

Ytterligare ett alternativ är att bli fodervärd. Som fodervärd betalar du i regel inget för djuret, men förbinder dig att låna tillbaka det till uppfödaren för avel. När djuret väl använts i avel blir det ditt. Ofta kan du bli fodervärd till en baby, men även vuxna djur kan behöva fodervärdar. Främst är det hanar som söker fodervärdar. Jag ser helst att mina fodervärdar bor i södra Sverige. Som fodervärd har du ett extra stort ansvar för djuret, men du gör en stor insats och har möjlighet att få följa ditt djurs kull.

 

 

 

 

 

 

Porlamarkens Sus, gerbilunge 3 veckor gammal.

Mer information

För mer information om uppfödningen eller tingning, var god ring!

0415-15332, 0735-579671