Porlamarkens

smadjursuppfodning * omplacering * hundaktiviteter

Klor och päls

Klor

Råttans klor ska klippas regelbundet. Använd en klosax för gnagare och vänj råttan vid proceduren. En gång i veckan går du igenom klorna. Om du inte klipper klorna kan råttan skada sig själv och sina kompisar i lek och samvaro. Dessutom kan du själv bli riven när du handskas med råttan.
Att en råtta fattas en klo kan bero på att råttan fått ett bett i tån eller att den har klämt tån t.ex. i en burlucka. Om pulpan är permanent skadad växer ingen ny klo ut, och råttan kan inte längre ställas ut. Många kloskador beror på att råttan har oklippta klor.


Det är hög tid att klippa klorna på den här råttan! Klorna är rundade och vassa


Pälsvård, bad och trimning

Pälsen på en slät råtta är lättskött. Ibland kan du borsta av råttan med en gummiskrapa för hund, och på så vis får du bort alla lösa hår i pälsen. En äggula i maten lite då och då ger fin päls.

En rex råtta måste trimmas med jämna mellanrum. Första gången bör ske redan hos uppfödaren, därefter någon månad efter leverans. Vid halvåret och sedan med flera månaders mellanrum, brukar räcka. Tänk dock på att en rex regelbundet ska kontrolleras så att morrhår och känselspröt inte växer in i ögonen eller irriterar råttan.

Trimningen går till som så att du rycker bort de längre täckhåren, och på så vis blir bara den krylliga underullen kvar. Trimning ska ske när råttan normalt fäller, för då sitter håren som lösast. Det gör inte ont på råttan, och genom att trimma den kommer du att slippa en massa råtthår lite varstans.

Gör så här:

Fukta handen. Håren lossnar lättare om du är lätt fuktig om handen du trimmar med.

Lägg handen om råttan som när du klappar den.  Placera handen så att fingrarna är utsträckta, och sedan pressar du tummen mot pekfingret. De hårstrån du nu har mellan tummen och pekfingret är de längre täckhåren som ska bort. Med en kort och snabbt rörelse drar du bort håren. De ska sitta så löst att de bara följer med.

Börja uppe vid huvudet och arbeta bakåt. När du är klar kommer det att ligga en prydlig hög med råtthår i vasken, och råttan ser genast mycket välvårdad och kryllig ut.

Du ska alltså inte dra av håren med ett pincettgrepp, utan snarare bestämt ”klappa” av dem. Upplevelsen ska inte vara obehaglig för råttan.

Du kan behöva fokusera på ställen som ger råttan en bättre kontur, såsom vid svansfästet, bakom framben och i ansiktet. Där kan du behöva trimma lite mer.

Trimma alltid minst en vecka före utställning, och tänk på att en rex råtta inte får badas precis före en utställning då pälsen blir för mjuk och rak.
Bilden ovan: Rexråttan Porlamarkens Wyoming före trimning.
Bilden nedan: Samma råtta tio minuter senare, efter att ha blivit trimmad.

Alla råttor behöver badas lite då och då. Men en gång i halvåret brukar räcka. Äldre råttor, särskilt hanar, kan behöva bada oftare. Inför och efter utställning ska råttor badas i ohyreschampo för hund.

Vänj redan den lilla bebisen vid att bada. Du behöver inte schamponera in den, men du behöver vänja den vid att bli våt och att finna sig vid hanteringen. På så vis går det lättare den dag du verkligen behöver bada den!

Jag använder uteslutande dermocan/canitex (finns ej att köpa längre, men PCL Dog & Cat är nästan likvärdigt) då jag badar mina råttor oavsett om de har ohyra eller inte. Mina råttor är med ute på utställningar och mässor så ofta att de nästan bara badar inför och efter sådana evenemang.  

Råttans mat

Råttor är allätare och rovdjur, och således inte helt olika oss. Därför kan du som tumregel säga att om maten du ger till din råtta är god nog till dig själv, då är den nog god nog till din råtta!

Bebismaten

När råttor växer upp är det viktigt att de får en allsidig och proteinrik kost. Porlamarkens råttungar föds upp på barnmat för människoungar, majsvälling och utvalda färska grönsaker och frukt. När du får hem din 5 veckors bebis ska du fortsätta med majsvälling och barnmat på burk flera gånger om dagen den första tiden. När bebisen är omkring 3-4 månader har du successivt ersatt denna bebismat med matrester och vanlig färskmat. Då är det lämpligt att råttan vänjs vid att äta ”middag” en gång om dagen på en bestämd tid. Ger du middagen på kvällen vänjer du råttan vid att ha sin vakentid då, och det kan ju vara lämpligt att råttan är aktiv när du kommer hem från jobb eller skola.

En ung råtta kan nästan inte få för mycket mat. Men när råttan börjar uppnå sin vuxenvikt, vilket den gör när den är ca 6 månader, så måste du förvissa dig om att den inte börjar lägga på hullet allt för mycket. En råtta ska ha ett jämt fettlager under huden, men för absolut inte ha valkar. Om du märker att råttan börjar bli fet får du helt enkelt tvinga den att röra på sig mer. Ett bra sätt är att låta den jobba för sin mat, genom att du t.ex. serverar maten överst på en klätterställning.

Färskmaten

En vuxen råtta behöver minst ett huvudmål mat om dagen. Basen i denna middag kan bestå av pasta, ris eller potatis. Därtill kommer färska grönsaker och frukt. En köttbit en eller ett par gånger i veckan. Det finns egentligen ingenting som råttor inte kan eller bör äta, av det som vi människor äter. Men allt ska förstås ges med måtta. Mina råttor äter alltid resterna av våra middagar. Det kan innebära att råttorna äter allt från kyckling med ris, fiskgratäng, soppa, pizza skorpor, korvstroganoff, grönsakssoppa, en tallrik yoghurt och en sallad, spagetti med köttfärssås, ungspannkaka (en favorit), grytor, revben, resterna efter en kotlett…. Ja du förstår nog principen. Mina råttor håller sig friska och i bra kondition på en sådan kost.

Att se upp med

Allt för mycket kött är inte bra. Jag tycker mig se ett samband mellan alltför proteinrik mat och tumörbenägenhet. Fetma, humörsvängningar och foderallergi kan kopplas till intag av animaliskt protein.

Likaså ska feta frön, typ solrosfrön, ges endast sparsamt.

Det finns de som hävdar att tomat och citrusfrukter kan vara farligt att ge till råttor i större mängder. Choklad är bevisligen livsfarligt.
.

Torrfoder

Råttor ska alltid ha tillgång till torrfoder. I det vilda äter råttor ständigt. Deras kropp och beteende är avpassat för detta. Därför ska en skål med torrfoder alltid stå i råttornas bur. Det enda undantaget från denna regel rör sjuka råttor med extrem övervikt som inte kan kontrollera sitt foderintag på egen hand och hålls på diet.

Ett fullgott torrfoder för råttor finns konstigt nog inte att köpa i zoobutiker. Färdiga torrfoder för råtta brukar antingen fattas någon viktig ingrediens eller så innehåller de något som råttor inte bör ha i sitt foder, t.ex. höpellets eller solrosfrön.

Du får helt enkelt blanda ditt eget foder, eller köpa av din uppfödare. Porlamarkens säljer råttfoder till självkostnadspris.

Ett bra torrfoder innehåller hela sädeskorn, frön, gryn och utvalda nötter i liten mängd. Torkade frukter, och ev. någon knäckebrödsvariant att fila tänderna på.

Vatten

Vatten ska så klart alltid finnas tillgängligt för råttorna. Flaska är det bästa. Råttor behöver inte ha vitaminer i dricksvattnet. Det är viktigt att vattenflaskan hålls ren och diskas dagligen. Jag tycker att det är en bra investering att alltid ha minst två vattenflaskor till råttorna, då flaskorna ibland går sönder. Det är skönt att veta att råttorna alltid har en reservflaska!

Av aktiveringsskäl kan det vara roligt att variera och ibland ge råttorna en skål med vatten att plaska i och att dyka efter mandel i.

 

Den här damen, Porlamarkens Inner ambition, har parkerat i torrfoderskålen. Så här ser Porlamarkens råttfoder ut.

Foto: Anna Dahlberg