Porlamarkens

smadjursuppfodning * omplacering * hundaktiviteter

Allmänt om råttor


Råttor är underbara djur!

De är sociala, intelligenta, nyfikna, anpassningsbara och energiska. De kan bli rumsrena och leva lösa i hemmet. De kan lära sig att komma på inkallning. De vill alltid vara med och de anpassar sig lätt till nya miljöer och situationer. Starka vänskapsband mellan råtta och människa utvecklas ofta.  

Men man ska ha mycket klart för sig att råttor är krävande djur. Det är priset man får betala för deras många fördelar och tilltalande egenskaper. Råttor har ett stort behov av mental och fysisk stimulans. De måste aktiveras i timtal varje dag. Dessutom måste man känna till en del om råttans näringsbehov och om dess vanligaste sjukdomar. Men om man förstår råttans behov och tillfredställer dem, har man ett fantastiskt sällskapsdjur! 
                                                 
                                                                          Ursula och Jaroslava. Foto: Anna Dahlberg


Foto: Anna Dahlberg

Vår tamråtta är en domesticerad form av brunråttan.  Från början domesticerades brunråttan för att användas inom forskning, och som djurföda. Men redan under 1800-talet användes den även som sällskaps- och utställningsdjur i England. Råttor är starkt utpräglade flockdjur, med skarpa sinnen. Råttor är allätare, men även rovdjur. Deras kanske mest kända egenskaper är deras förträffliga anpassningsförmåga, intelligens och benägenhet att leva nära människan. Brunråttor återfinns i talrika kolonier över hela världen. Livslängden är 2-3 år, och en vikten på ett vuxet ligger mellan ca 350g. (liten hona) – 800g. (stor hane).
Porlarmarkens Prego

Införskaffande

Honor eller hanar?

Råttor ska hållas i flock om minst två individer. Råttor som hålls ensamma mår mycket dåligt och man dessutom bryter mot gällande lag om man har en ensam råtta. Två kullsyskon av samma kön fungerar fint ihop, men det kan vara bra att skaffa en tredje råtta efter några månader så att du får en mer naturlig åldersfördelning i din flock.

Vilket kön du väljer är en smaksak. Honor är i allmänhet aktivare, ofta något mer destruktiva än hanar. De löper var 4:e dag, och kan vara lite spralligare just då. Honor kan passa lite bättre till agility, det är min erfarenhet. Hanar är storleksmässigt nästan dubbelt så stora som honor, och lite lugnare. Båda könen kan markera och lämna små kiss-spår när de ute, men hanar är lite mer benägna till detta än honor. Det finns ingen lukt skillnad mellan könen, råtthanar är inte som mushanar i det avseendet. Båda könen är precis lika trevliga och lätta att knyta känslomässiga band med!

 

 

 

 

 

 


Porlamarkens White Russian och Porlamakens Prego 

 

Uppfödare

Köp aldrig råttor i djuraffär! Skälen till denna uppmaning är många. Du vet för det första aldrig vad du får. Djuraffärer och grossister för inte stambok över sina djur. Råttor säljs huvudsakligen som reptilföda. Råttorna kan vara sjuka, bära på dåliga anlag, vara dräktiga eller ha ohyra. Men framförallt så är djuren i butiker inte hanterade! En ohanterad råtta är omöjlig att ha som sällskapsdjur av samma anledning som en ohanterad osocialiserad hundvalp aldrig blir en bra hund. En annan anledning till att du inte ska köpa zooråttor är att du helt enkelt inte vill stödja den sortens djurhantering.

Vänd dig istället till Svenska Råttsällskapet, för att ta reda på vilka uppfödare som finns i din närhet. Fundera även på vad för typ av råtta du söker. Gillar du stora lugna kelråttor, eller är du möjligen lite sugen på smäckrare agilityråttor? Vilken standard variant tilltalar just dig? Tecknat, kanske rexar, vilka färger? Det finns mycket att välja mellan! Var kräsen, och se till så att du får precis det du vill ha! Du ska leva med råttorna i flera år, så det finns all anledning att lägga ner lite energi på införskaffandet. Tänk även på att de flesta uppfödare har kölistor och att man kan få vänta ett tag på sin drömråtta. Men det är det värt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du köper dina råttor av en registrerad uppfödare får du möjligheten att vara med från början. Porlamarkens Peseta är dräktig och tingare av hennes barn har redan fått chansen att träffa henne och den blivande pappan. 

 Foto Anna Dahlberg

Jämför olika uppfödare! Ta reda på hur deras hälso- och livslängdsstatistik ser ut. Vad har de för krav på sina blivande köpare? Har du möjlighet att åka på en utställning och träffa uppfödare och avelsdjur så ska du definitivt göra det!

Besök gärna uppfödaren innan du tingar djur från denne. Porlamarkens har t.ex. regelbundet öppet hus kvällar då intresserade blivande djurköpare är välkomna att komma och titta på råttorna och hur de lever.


Att välja råtta

Var du än köper dina råttor så ska du förvissa dig om att de är friska, välhanterade och registrerade råttor! Kontrollera så att vikten är bra, en leveransklar 5 veckors unge bör väga ca 100g. Kontrollera så att pälsen ser fin och blank ut, att det inte finns spår av diarré i baken, att ögon och nos inte är rinniga. Kontrollera tänderna. Friska råttänder är orange och ganska långa. Om gnagartänderna sitter löst, eller uppenbarligen växer snett, ska du inte köpa råttan. Lägg råttorna mot örat för att lyssna på andningen. Du ska kunna höra hjärtat, men inget skrapande rosslande biljud från lungor eller luftvägar. Försök att titta efter löss i pälsen. Lusäggen är genomskinliga och sitter fast på pälsstråets yttersta topp. Såriga öronkanter betyder oftast skabbkvalster. Hantera råttan lite grann. Lägg den på rygg och se vad den gör. Sätt den på okänd mark och se om den går till dig, eller vill fly.

Att råttorna är registrerade innebär inte en garanti i sig, men underlättar för dig att senare vara aktiv med dem i föreningar. Dessutom brukar det vara så att om råttor säljes oregistrerade så finns det en anledning till det. Kanske är det tveksamma kombinationer och linjer bakom. Kanske är de inte uppfödda efter de regler som man minst kan kräva av en uppfödare.

Men viktigast av allt…

Känn efter! Stämmer personkemi mellan dig och råttorna? Ni ska trots allt leva ihop under flera år!

Kom ihåg att du har all rätt i världen att vara kräsen! En bra uppfödare uppskattar pålästa råttköpare som vet vad de vill ha! 

Kort och gott, du ska planera ditt råttköp noga! Det har du igen senare!

Jag kanske låter hård om denna bit, men jag vet att grunden till en lycklig och givande relation med ett djur börjar vid införskaffandet

 

Råttornas bur

Köpa bur

Det finns måttangivelser i jordbruksverkets föreskrifter (se länkar) som talar om för dig exakt hur stor din råttbur minst måste vara. Men även om du bara har två råttor tycker jag att du ska välja en betydligt större bur än vad lagen anger. Stora fågelburar brukar vara lämpligast. Tänk på att gallret måste vara relativt finmaskigt så papegojburar blir sällan lyckade som råtthem om man inte nätar in hela buren. Akvarium och liknande är inte bra att ha råttor i. Du får ingen bra kontakt med dina råttor, och det kan bli varmt och unket i ett akvarium. Dessutom kan det vara svårt att få till klättermöjligheter i sådana utrymmen. Duna-burar och nätade kanin/marsvinsburar kan fungera bra som reservburar, mammaburar och sjukstugor, men lämpar sig inte som permanenta råtthem. En råttbur måste förutom en rymlig bottenyta ha en rejält tilltagen höjd.

 

Mitt tips är att leta efter fina begagnade burar, då splitternya burar för det första är svindyra och för det andra har en ganska begränsad livslängd. Men köper du en begagnad bur måste du sanera den innan du inreder den. Använd virkon från apoteket.Bygga egen bur

Har du möjlighet att bygga din egen bur kan det vara det bästa alternativet. Tänk då på följande saker: använd giftfritt obehandlat trä. Låt buren bestå av en utvändig trästomme på vilken du på insidan fäster nätet. På så vis håller buren längre. Du hittar det mesta av dina burbyggargrejer såsom nät och träreglar på lantmännen/Granngården. Inredningsdetaljer såsom hyllplan och annat finns på IKEA.


Inredning

När du inreder din bur ska du inreda den på ett sådant sätt att råttorna inte kan skada sig på något i den. Inga tunga saker får lov att kunna trilla över råttorna, ingen giftig färg får ha använts att måla hyllplan med. Använder du textiler i inredningen så får det inte handla om bomullsvadd eller tyger där råttorna kan råka ut för att fibrer lindas runt tänder eller lemmar och skada dem.  

Det ska finnas lika många sovplatser i buren som det bor råttor i den. Råttor gillar att sova högt uppe på öppna hyllor. Man kan även inreda sovhus som bör vara stora och gjorda av trä. Plast blir på tok för varmt, och är mindre bra att gnaga på. Hängmattor uppskattas av alla råttor! Gamla frottéhanddukar duger fint. Men var beredd på att tvätta dem regelbundet ; ) 

I buren kan du med fördel placera en fruktträdgren eller liknande som kan fungera som transportväg mellan burens olika delar. Om du använder trädgrenar i din bur behöver du desinficera dem först, alternativt hetta upp dem i ugnen en liten stund. Detta för att undvika ohyra. Använd bara obesprutade fruktträd.

Rep är även de perfekta att sammanbinda olika hyllplan i buren med. Använd då helst rep i naturmaterial och inte i nylon. Klor kan lätt skadas av dåliga rep.


 

 

 

 

 


En del råttor utvecklar ovanan att gnaga galler. Ofta gnager uttråkade råttor på sitt galler för att få uppmärksamhet.

Foto: Anna Dahlberg

 

Bottenströ och bomaterial och toalådor

Jag använder Toa-lätt som bottenströ och är mycket nöjd med denna produkt. Pappers pelletsen absorberar bra och dammar inte. Kutterspån går också bra att använda men då ska spånen vara dammfria. Aspflis är det även många som använder. Tidningspapper eller kattlådesand är inte bra att använda som bottenströ. Däremot kan man ha dammfri kattlådesand i råttornas toalådor, och rivet tidningspapper som bomaterial.

Bomaterial är det bäddmaterial råttorna ska ha att sova i. Rivet hushållspapper, papper från dokumentförstöraren etc. är perfekt. S.k. ”hamstervadd” och andra former av bomull får inte användas då dess fibrer kan tvinna sig runt råttornas ben och tänder och skära in i huden.  

Det är lätt att få råttan rumsren. Försök att ta reda på vilket hörn av buren råttorna väljer att göra ifrån sig i. Där kan du placera en grund skål med kattsand. Så fort råttorna gör nummer två någonstans i buren så lägger du produkterna i deras låda. Med lite envetet kämpande kan du få råttorna rumsrena på ett par dagar.

När råttorna vistas utanför buren ska det också finnas toa-lådor i närheten. 


Burens placering

Placera råttornas hem i den del av ditt hem där du är mest.  Råttor kan bo i kök, vardagsrum, datorrum och hallar, beroende av vad för slags folk deras mattar och hussar är. Mina egna råttor bor i ett öppet angränsande rum till vårt vardagsrum eftersom det är den delen av huset som vi mestadels uppehåller oss i. På så vis får råttorna känna dofterna, höra ljuden och se oss hela tiden när vi är hemma.

Men tänk även på att inte ställa buren precis bredvid teven eller högtalarna. Råttorna får inte störas när de vill vara ifred.

Buren får vidare inte placeras i dragigt läge, och om du har en golvbur kan den behöva täckas nertill för att skydda råttorna mot golvdrag. Ett par decimeter plexiglas brukar funkar fint.

Det får inte finnas några elektriska sladdar precis i närheten av buren, eller andra farliga ting som råttorna kan nå genom gallret.  

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Min egen flickbur. Jag föredrar hemmabyggen som kan varieras när flocken expanderar eller minskar. En bra råttbur bör vara konstruerad så att råttorna kan gå in och ut som de själva vill när de ska rastas. Varje råtta ska ha möjlighet att hitta eget kryp-in i buren.